Nieuws

KONIJNEN-vaccinaties-gezondheidscontrole

Het is verstandig om uw konijn te laten vaccineren tegen het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (afgekort VHS) en myxomatose. VHS wordt ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease (afgekort RHD) of Viral Haemorrhagic Disease (afgekort VHD) genoemd. Myxomatose en VHS kunnen bij niet-gevaccineerde konijnen een dodelijk verloop hebben en er is voor geen van deze twee ziekten een specifiek geneesmiddel. De enige bescherming die u uw konijn kunt bieden, is vaccinatie.

VHS wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme), maar besmetting met het virus kan ook indirect plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, andere voorwerpen en vlooien. Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen. Een gecombineerde myxomatose-VHS/RHD-vaccinatie (zowel RHD1 als RHD2) kan al vanaf de leeftijd van 5 weken worden gegeven (RHD2 vanaf 10 weken), met daarna elke 12 maanden een herhalingsinjectie. Ieder konijn wordt gevaccineerd met een individuele dosis. Daardoor hoeven we niet te vaccineren  d.m.v. een zogenaamde massavaccinatie. (tientallen konijnen tegelijk) Ieder konijn kan zo op een speciaal gekozen moment rustig worden nagekeken en gevaccineerd. Onze praktijk geeft u graag meer informatie over vaccinatie en de bestrijding van vlooien.

Jaarlijkse gezondheidscontrole
De beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Dit vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties. Uw konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook de tanden kunnen worden gecontroleerd (vooral achter in de mond) op tekenen van ‘malocclusie’ (als de boven- en onderkaak niet goed op elkaar passen). Malocclusie kan haken op de kiezen en tongzweren veroorzaken.

Konijnen waarvan bekend is dat ze tandproblemen hebben, moeten vaker gecontroleerd worden – soms wel elke 6 tot 8 weken. Voor een uitgebreide gebitscontrole moet uw konijn verdoofd worden.